06-15267142 info@metdanielle.nl

Trauma klinkt zo zwaar!

Om er wat lucht in te brengen: ieder mens heeft trauma’s, meestal zo’n 13 tot 40 per persoon. daar hoef je niets bijzonders voor te doen. gewoon je leven leven!

Trauma gaat meestal niet over hele grote nare ervaringen, trauma gaat meestal over kleine ervaringen die gewoon heel veel indruk op je hebben gemaakt. Wanneer je bijvoorbeeld heel erg geschrokken was of ervaringen had die te groot, te snel of te veel waren om op dat moment allemaal te kunnen voelen en heel belangrijk, je was alleen of er waren wel andere mensen bij je maar deze waren niet in staat om je te helpen.

Vroeger werd er gedacht dat trauma tussen je oren zat, inmiddels wordt er heel veel onderzoek gedaan naar trauma en blijkt dat trauma niet zozeer gaat over wat er gebeurde, maar veel meer over wat er van binnen met je gebeurde. Als je er meer over zou willen lezen, dan zijn bijvoorbeeld Bessel van de Kolk, Peter Levine en Gabor Mate aanraders.

Maar hoe weet ik nou of ik een trauma heb?

Soms weet je al dat je een trauma hebt omdat je herinneringen hebt of flashbacks (dat zijn herinneringen aan de gebeurtenis die zomaar in je opkomen en zich opdringerig gedragen) of nachtmerries. Maar heel vaak is het niet zo duidelijk.

Wat kan ik je wel vertellen: trauma gaat altijd ten koste van je levensenergie, je immuunsysteem en je gezondheid. Je lichaam gebruikt je levensenergie om de energie van het trauma bij je weg te houden, dat doet jouw lijf om je veilig te laten zijn. (Eigenlijk heel tof!) Jouw lijf denkt dat het nog steeds in de gebeurtenis van destijds zit. Dat is inmiddels allang niet meer zo en toch denkt je lijf dat! En daarmee reik ik je ook meteen de oplossing aan. Als je met mij werkt, dan help ik jou om je lijf te leren dat je inmiddels allang weer veilig bent!

Gevoelens die nog niet de ruimte hebben gekregen om er te mogen zijn, kosten je lijf heel veel energie Vergelijk het maar met een strandbal die je onder water probeert te duwen.